Začiatok príbehov čajovne

Autor: Juditka Hitková | 11.7.2014 o 18:00 | (upravené 12.7.2014 o 10:04) Karma článku: 8,66 | Prečítané:  752x

Písať, či nepísať? S chuťou začnem, rozpísané myšlienky však vždy končia zatvorené v notebooku. Vyhrával pocit, že všetko, o čom by som mohla písať, je príliš banálne. Mnohí prežívajú silné veci, krásne i tragické a nepíšu o nich. Kam sa hrabem? Nedávno mi však prišiel milý pozdrav cez sme blog „pekne citanie,dievcina..pokracuj:-))“ a ja, že hádam aj začnem. Odpoveď: „nehadaj, pod!“ ... idem.

Skončila som blogovať v čase, keď som pracovala na otvorení mojej „obývačkovej“ čajovníčky ... oáze. Práca ma pohltila, nábytok som zháňala z druhej ruky, po babičkách, bar a police mi známy vyrobil podľa mojich návrhov z paliet, priateľ mi pomáhal s chlapskými prácami, maľovali sme, vŕtali, šmirgľovali a zase maľovali. Poznám každý klinček mojej čajovníčky. Množstvo papierovačiek, trošku viac byrokracie, reklama ... a otvorenie. Bolo to skvelé!

Takže v skratke, moja čajovňa ešte stále funguje :) stále sa z nej teším, a to napriek silnej a náročnej konkurencii hlavného prúdu. Byť domácky, rodinný, priateľský k zdraviu, k deťom a k celiatikom, orientovať sa na „slovenské“ čokoľvek, nie je až tak jednoduché, ako sa zdá. Trend písať a hovoriť o zdravom a regionálnom stravovaní, je stále silnejší, ako jeho skutočné prežívanie.

Je ťažké konkurovať moderným barom na peších zónach, s čajovňou bez alkoholu v štýle našich babičiek a v budove, ktorá má najlepšie časy dávno za sebou, hoci históriu krásnu. V Starom meste, ale treba si troška vyšlapať do tichšej lokality, ktorá oáze svedčí.

Je ťažké konkurovať čajovniam s neznámym, hlavne že to pôsobí magicky a exoticky, so slovenskými bylinkami, ktoré ale svedčia nášmu zdraviu, pretože vyrástli v našich zemepisných šírkach a dĺžkach.

A nie je ľahké konkurovať „fastfoodom“ s  „voňavým“ vyprážaným všeličím a cukrárňam so sladučkými šľahačkovými koláčikmi, s mojimi zdravými nátierkami, zeleninou a koláčmi bez bieleho cukru, múky, aj keď svedčia nielen nášmu zdraviu, ale aj kráse, vyrovnanosti a pohode. Klamala by som, ak by som tvrdila, že všetky ingrediencie mám z fariem a trhov, ale snažím sa. A nie som ani vege, ani vita, či fruta, len zástanca striedmosti a regionálnosti.

A ešte ťažšie konkurovať veľkým nákupným centrám s detskými kútikmi, pretože u nás si môžu rodičia „len“ čítať kvalitné knihy, kým ich deti sa realizujú v dielničke alebo sa hrajú v našom kútiku, prípadne si tvoriť v dielni kreatívne a jedinečné krásna so svojimi deťmi.

Nechcem tu nijak spátosovatieť. Tak jednoducho, práca ma napĺňa, aj keď zatiaľ nenapĺňa moju peňaženku. Pochybnosti prichádzajú každou platbou a odchádzajú chvíľami, ktoré tu prežívam a ľuďmi, ktorí tu boli.

Ako dieťa na detskej oslave, ktoré mi povie, že sa v čajovni cítilo ako v raji. Ako maminka, ktorá sprevádzala svoje 3 ročné dieťa, že už len vaňu potrebuje a už z čajovne neodíde. Ako chlapec, ktorý plakal v posledný deň denného tábora, že prečo je už koniec. Ako pani, ktoré si vždy v čajovni otvorí knihu a číta si, pretože vraj tu sa vie naozaj do kníh zahĺbiť. Ako mladý muž, ktorý takmer každý večer pred záverečnou si príde vychutnať náš čaj „Na dobrú noc“ a ide spokojne spať. Ako maminky, čo ku mne chodia na doobedné aktivity a po návšteve inde mi povedia, že už si príliš zvykli na úžasnú domáckosť u mňa. Ako ... ale to si nechám už na inokedy.

Na ďalší začiatok asi všetko. Dodám ešte jedno veľké ĎAKUJEM skutočne prvému chlapovi v mojom živote, ktorý podporuje moje sny, môjmu životnému partnerovi! Pretože, dávať, keď je málo (myslím čas, aj peniaze), je ako tisíckrát dávať.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.

PLUS

Na trhu platí: Zmanipuluj, čo môžeš a urvi, čo sa dá

Marketing je vojna vedená mierovými prostriedkami.

KULTÚRA

Vybrali sa na nebezpečnú púť za úžasným jedlom

Niekoľko rokov vchádzali do arabských kuchýň, kde sa dozviete aj to, čo nechcete.


Už ste čítali?